Modell pózok
Amitől életre kelnek a képeid

Egy jó fénykép olyan, mint egy koktél. Veszel pár kiváló minőségű alapanyagot, és a megfelelő mennyiségben vegyíted őket, ezáltal valami újat, valami jobbat kapva eredményül. Bizony, nem elég, ha megtanultad profin beállítani a fényképezőgépet, és kiretusálni a képeket, valamint összerántottál egy modellből, sminkesből, fodrászból és stylistból álló csapatot. Van még egy apróság, amire ha nem készültök fel, akkor minden erőfeszítés hiábavaló volt. Ez pedig nem más, mint a pózolás.

Könnyelműség lenne annyival elintézni a témát, hogy pózolni márpedig a modell feladata. Igaz, ha gyakorlott modellel dolgozol, akkor fotósként sokkal könnyebb helyzetben vagy, néha már-már úgy tűnhet, neked elég "csak kattintgatni", azért mégis arra biztatnálak, hogy sajátíts el pár neked tetsző modell pózt!

Egyrészt sosem tudhatod, hogy a modell, akivel együtt kell majd dolgoznod, mennyire gyakorlott, és a kezdőkkel gyakran megesik, hogy az első pár beállás után leblokkolnak, és nem jut semmi az eszükben, vagy ugyanazokat a beállásokat ismételgetik - amitől valljuk be, nem lesz túl változatos a sorozat. Másrészt ha a modelled olyan profin mozog a kamera előtt, hogy kedved támadna inkább videóra venni, mintsem fényképen megörökíteni, akkor sem árt, ha van némi rálátásod, és beleszólásod a tökéletes tartás felvételébe. Elvégre senki nem látja igazán, hogy az adott pózon mit kéne javítani, csak te. Azt nem is említve, hogy a modellek nagy része jó néven veszi az ilyen irányú segítséget - elvégre a jó fotó közös érdek.

f765d8bc05871e6b770efc2309514936.jpg
Manapság számtalan lehetőség van arra, hogy akár fotósként, akár modellként elsajátítsuk a kamera előtti mozgás minden csínját-bínját. Bármelyik képkeresőbe beírva a modell pózok kifejezést, számtalan variációt kapunk segítségül. Én ilyen célra leginkább a Pinterestet használom. Igaz, angolul kell beírni a kulcsszavakat, viszont ezt az is megteheti, aki nem beszéli a nyelvet, hiszen ma már az online szótárak világában semmi sem lehetetlen. Amennyiben valami a speciális témát szeretnél megörökíteni, például egy jegyes fotózást, vagy egy extrém high fashion fotózást tervezel, akkor érdemes kifejezetten ezekre a szavakra is rászűrni, így az adott témakörre specializált képek közül tudod kiválasztani a neked leginkább megfelelőeket.

További pózötletekért kattints ide!

Ha pedig inkább nyomtatott formában szeretnéd magaddal vinni a képanyagot, és szeretnél egy komplex, több száz modellpózt tartalmazó "kézikönyvet", akkor érdemes csekkolni ezt az oldalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lencseveg.blog.hu/api/trackback/id/tr758408338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2016.02.25. 18:56:40

Sziasztok! Már majdnem 20 éves vagyok és egy éve van fényképezőgépem is, réáadásul imádok írni, tehát minden adottságom megvan ahhoz, hogy elkezdjem tanítani a fotózást.

1. vegyetek fényképezőgépet
2. olvassátok el a használati utasítását
3. Ájuljatok el attól, hogy anyu és apu szerint fantasztikus lett a kép a párkányon ülő cicuról

íme máris fotósok lettetek, indítsatok fotós oktatóblogot vár az index.hu címlapja

Bambano 2016.02.25. 20:01:00

a szótő, amit keresel: csínja-bínja. tehát nem csínnyát (sic!), hanem csínját-bínját.

Harmat Vivien Vanda 2016.02.25. 20:22:28

@Bambano: köszönöm az észrevételt/segítséget. Javítottam. :)

Harmat Vivien Vanda 2016.02.25. 20:32:08

@eßemfaßom meg áll: Köszönöm az észrevételed, de ez NEM tanító blog. Ennek ellenére azt hiszem kedvtelésből megírni egy cikket, vagy elkészíteni egy interjút nem számít bűnnek.

Az írás puszta célja a segítségnyújtás volt azoknak az amatőr, és hobbi fotósoknak, akik még a pályájuk elején állnak, és nem igazodnak ki mindig a fotózás rejtelmeiben. Nem tartom magam profi fotósnak, viszont azt a kevéske tudást és tapasztalatot, amit eddigi munkáim során szereztem, szívesen átadom az arra nyitorraknak. Ha ez nem tetszik... Irány a show-hivatal! ;)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 05:39:03

@eßemfaßom meg áll:

Valójában éppen ez a fő elem: vegyél egy minimum középkatagóriás gépet és fényképezz, s a többi jön magától.

ccvv 2016.02.26. 06:27:38

@BircaHang Média: őrület, hogy ön mindenhez ért!
Sajnálattal közlöm, hogy amit mondott, az a sebészet: kell venni egy minél élesebb kést, a többi jön magától. Vagy nem? Nem. Nézzen már magába. És adjon több tiszteletet mások mesterségének. A fotózásnak óriási irodalma van, középiskolákban, egyetemeken tanítják, nem csak a net van tele jószándékú amatőrökkel és profikkal.
Persze, ha veszünk egy középkategóriájú gépet, meg süt a nap, akkor jó lesz a kép. Jó éles. Meg élénkek a színei. Mint a lúdláb kilencszáznyolcvanháromban a Süni cukrászdában: jó édes. De sajnos az kevés egy jó fényképhez. A jó fotós ugyanis Szmena 8M-mel is tud jó fotót csinálni.
Amit ön írt, az ugyanis a fotózás igen keskeny szelete, a dokumentáció: veszünk egy közepas gépet és nyomjuk a gombot. A többi jön magától. Főleg, ha nem csak a saját kėpeinket nézegetjük, hanem másét is, meg olvasunk, tanulnk is hozzá. Ja, akkor már nem csak magától.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 07:54:18

@ccvv:

Nem. Nem mondtam, hogy nem kell olvasgatni alapvető ismereteket, de a lényeg mégis az, amit én leírtam.

S nem igaz, hogy a legolcsóbb gép is megfelel, ez egy tévhit.

ccvv 2016.02.26. 08:44:39

@BircaHang Média:
Már ne is haragudjon, de amit mondott, az csak azt húzza alá, amit fentebb írtam. OlvasGATni lehet ALAPVETŐ ismereteket??? Ez a fenti párhuzamba illesztve olyan, mint olvasgatni arról, hogy vannak vénák, meg artériák, amiket lehetőség szerintvne vágjunk át.
Azt pedig nem írtam, hogy megfelelne a lagolcsóbb gép. Azt írtam, hogy egy valódi fotós ki tudja hozni az adott gépből a maximumot, illetve azt, hogy a jó fotó nem feltétlenül attól lesz jó, hogy éles meg tarka...
A lényeg pedig pont nem az, amit leírt. Ismételten elnézését kérem, de feltételezem, hogy önnek van egy minimum középkategóriás gépe, fotóz, a többi pedig jött magától. Tanulni pedig nem tanult, mert nem volt ideje/pénze/kedve rá.

Peace

Ccvv

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2016.02.26. 09:07:14

a modell nem azért csúnyácska a képen, mert rossz a fotós, hanem mert alapból randa mint a spenótfőzelék :D

Gabor Jeges 2016.02.26. 09:36:12

@megatoner.hu: Na, ez a blogbejegyzés sem nekem szólt... Mindegy, tudok hozzászólni: A spenótfőzelék nem ronda!

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 10:08:25

@Harmat Vivien Vanda:
" de ez NEM tanító blog"

vs.

" TIPPEK, TRÜKKÖK FOTÓSOKNAK"

izé, na

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 10:10:37

@ccvv:

Eliente nem tanultam semmit, aminek az eredménye az lett, hogy lett sok rossz képem.

Aztán elkezdtem tanulmányozni az alapvető kérdéseket. Javultak a képeim.

Egy alacsony szintű géppel erre esélyem se lett volna.

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 10:11:11

@Harmat Vivien Vanda: "ez NEM tanító blog".

vs.

"Az írás puszta célja a segítségnyújtás volt azoknak az amatőr, és hobbi fotósoknak, akik még a pályájuk elején állnak, és nem igazodnak ki mindig a fotózás rejtelmeiben. "

+

"Az írás és olvasás mellett másik nagy szerelmem a fotózás, amivel lassan egy éve kötöttünk felbonthatatlan szövetséget."

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 10:17:12

@BircaHang Média: csak kíváncsiságból milyen gépet kell ahhoz megvásárolni, hogy végre működjenek vele az alapvető kérdések?

Harmat Vivien Vanda 2016.02.26. 10:18:15

@eßemfaßom meg áll: Mert adni egy tippet ugyanaz, mint tanítani. :D Gratulálok, IQ -2. Te elég fogalomzavaros vagy...

Ha adok neked egy tippet: hogy törődj a magad kis tahó blogjával.... Akkor ezzel most tanítottam neked valamit?:D

Ha segítek neked megírni a matekházit, akkor azzal tanítottam valamit? Nem feltétlenül, de jobbik esetben kicsit közelebb vezettelek a célhoz.

A trükköt aláírom, hogy többnyire tanító jellegű célja van, viszont ahogy írtam, ez a blog azoknak íródott, akiknek a fotózás egy hobbi, és nem feltétlenül van lehetőségük iskolában tanulni, hanem autodidakta módon próbálnak fejlődni.

Nem adom meg neked azt az örömet, hogy ignorállak, vagy beállítom a komment szűrőt, mert a blogodból kiderül, hogy az egyetlen célod a többi blogger kiidegelése. Aztán egy jót csámcsogni a "sikereden".

Menj el egy pszichológushoz, mert beteges, és szánalmas, amit csinálsz. :D

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 10:25:01

@Harmat Vivien Vanda: "Ha segítek neked megírni a matekházit, akkor azzal tanítottam valamit? "

Igen, pont ezt hívják tanításnak.

"mert beteges, és szánalmas, amit csinálsz. :D"

:)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 10:35:05

@eßemfaßom meg áll:

Ami nem jó:
- automata gép,
- telefon.

Ami esetleg jó lehet: fejlettebb kompakt gép, bár én nem javaslom, mert egy csomó hibát lehet vele megtanulni.

Ami felesleges: az ellenkező véglet, azaz a felsőkategóriás gép.

Szóval szerintem az ideális:
- közép- és alsó kategóriás profi gép,
- csúcskategóriás amatőr (félprofi) gép.

Lényegileg:
- legyen az objektív cserélhető,
- legyen manuális üzemmód.
E 2 nélkül felejtsük el az illető gépet.

para_noir 2016.02.26. 11:27:36

@BircaHang Média: azért az alsókategóriás profi gépet megnézném:) Tény, hogy túl van hájpolva a fotózás, és akik benne vannak nyakig, szívesen hiszik azt, hogy csak a fény felkent papjai készíthetnek jó képeket, de az azért a te álláspontod is túlzás, hogy elég nyomogatni a gombot egy random, nem a legócskább gépen, és kész az egész. A fotózás divatos sznobizmus, nem szabad egyik irányban sem túlgondolni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 11:32:17

@para_noir:

Nyomogatással csak ideális viszonyok között lesz jó kép.

Én már elmentem az ellenkező irányba: SOSE használok automata üzemmódot. Pedig a profik azt mondják: ez nem gond egyes esetekben.

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 11:41:07

@BircaHang Média: szóval a te tudásod milyen géppel szökkent virágba?

Mindenesetre jó az elméleted, hiszen ez alapján pl a Sony RX1RII vagy Leica Q felejthető, hiszen nem cserélhető az objektív rajtuk :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 12:04:36

@eßemfaßom meg áll:

A fényképezést 6 éves koromban kezdtem. Egy kis orosz gépet kaptam akkor ajándékba. Később volt egy kis Polaroid gépem, majd egy kis Kodak teljesen automata gépem. Aztán feleségem automata Fuji gépét használtam. A filmes fotózás azonban valahogy taszított a kép elkészítése és a kész kép megkapása közti nagy időtáv miatt. Igazából csak 34 éves koromban, 2001-ben kezdett komolyabban érdekelni a fényképezés, amikor meglett az első gépem, egy Olympus Camedia 720UZ. Ez mai szavakkal kb. bridge kategória. Azonban nem olvastam el cikkeket, könyveket a fotózás technikai részleteiről, spontán módon próbáltam fényképezni. Bevallom, ez hiba volt és sok frusztrációval járt. A bridge gépet gyakorlatilag kompakt gépként használtam, automata üzemmódban, s amikor próbálkoztam a különböző manuális beállításokkal, akkor is ezt spontán módon tettem, nemigen tanulva semmit a próbálkozásokból.

Csak 2012-ben kezdtem el tanulni a témát. Sony SLT géppel.

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 12:17:57

És mit tanulál attól, hogy cserélhető az objektív a gépeden?

ccvv 2016.02.26. 12:50:35

@BircaHang Média: De, lett volna. Mi több, nem vitte volna el a szemét a 'szines-szagos' eredmény, jobban kiderültek volna a hibák, a következő fotókon pedig a megoldásaik. Én is tudom, hogy sokkal könnyebb nyomni a gombot és örülni az egyenletesen jó dokumentalista szinvonalnak, de ismételtem mondom, az csak egy szelete a fotózásnak. (Én amikor tanultam, volt a kezemben Szmena Szimbolon kezdve a Zorkíjon és Zeniten át Minoltáig, Nikon F4s-ig elég sok gép, közben Pentacon six, Hasselblad, satöbbi. Nem ártott meg. És ezt nem azért írom, mert hú, milyen májer vagyok már, igazi Linhof Technikát rángattam, hanem, hogy elhitessem, hogy az élet nem félmilliónál és a cserélhető objektíveknél kezdődik.)
Egyenes kérdésre egyenes választ. Ön tanult bármilyen szervezett formában fotózni?

Üdv,

Ccvv

2016.02.26. 12:52:06

@BircaHang Média: tobbnyire egyetertek veled, megha nem is irom le mindne oldalon :)

De.

Annyival kiegeszitenem, hogy amit irsz az legfeljebb egy KEZDO-re igaz, akinek kell a technika nyujtotta plusz, hogy ellensulyozza a tudasbeli hianyossagait.

Lottem en olyan fotot iphone-nal, h a profi fotosok sem hittek el, hogy nem apsc vazbol esett ki, es csak egy minimal piszkalast kapott LR-ben...

Szoval, jo dolog a blur, meg a hosszu zarido, de elobb alapveto komponalasi dolgokat tanuljon meg a gyerek, aztan johet a svenkeles :)

Ezekhez pedig egy szimpla 5 forintos tescos gep is eleg. Ha mar keves az f:3.5-5.6 akkor lehet elgondolkodni a dolgokon :)

Mellesleg egy fourthird siman jo atlaguser celra. Cserelheto obikkal pariban van egy dognehez apsc-vel, es toredek aron...MAr ha tudja hasznalni.

peace!

En evek ota egy K-5 (1.gen) nyuzok, es 10ezer expo utan estek le olyan dolgok, amik elotte egyszeruen nem jottek at. Csak maualban lovok, mert minden mas korlatozast jelent (Ami kezdokent iszonyat segitseg volt), mert ma mar a technika (lasd programmodok) akarja helyettem elkesziteni a fotot. Jol nezunk ki ha ezt hagynank :)

www.flickr.com/photos/76630322@N05/

amig toltogettem a kepeket, aztan egy ido utan mar nem volt motivaciom ra.

2016.02.26. 12:52:50

ON: ez a kis utmutato nagy segitseg kezdo portrezoknak. Akit jobban erdekel, ugyis belemaszik a melysegeibe (ha meg nem olvasta volna scott kelby osszes muvet)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.26. 13:59:50

@Harmat Vivien Vanda: hagyd rá, csak egy elmebeteg troll az a szerencsétlen SS mániás... :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.26. 14:02:01

@BircaHang Média: jó, hogy ennyire értesz hozzá... keress rá a "purciur" névre (polgári neve nem jut eszembe) és nézd meg, mit művelt egy szappantartónak is alig nevezhető géppel, mikor még épp csak kezdett fotózni!
Egy közepes mobil is alkalmas fotózásra, csak meg kell találni a megfelelő témát.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 14:49:28

@zseketto:

Minden lehet, de jobb géppel könnyebb a tanulás is.

Nekem ugyanott többezer képem van fent! Példa: www.flickr.com/photos/bircamax/albums/72157662929396649

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 18:58:42

@BircaHang Média: nem tudom eldönteni, hogy felétek színes hó szokott-e esni, vagy a WB beállításig még nem jutottál el autodidaktaként.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.26. 19:17:15

@eßemfaßom meg áll:

Piszkos a hó. Egyébként meg rawban fényképezem, azaz állítgatom aztán.

eßemfaßom meg áll 2016.02.26. 19:40:38

Rózsaszín meg sárga hó. Vért köpnek meg sokat pisálnak felétek az istenek ?

Dreamland Creative Art

A Lencsevég blog újragondolása. Korábban csak a fotózással kapcsolatos élményeimet osztottam veletek, ez viszont most változik. A fotózás mellett megtalálhattok számos új contentet is: cosplay, zene, divat, hétköznapok. Minden, ami én vagyok. :)

Friss topikok

  • Harmat Vivien Vanda: @Megvalósító Macska: Ez így van! :) Minden alkalommal fel lehet fedezni egy új kis csodát. (2016.04.12. 08:53) Romantikus séta a kertben DSLR-rel
  • eßemfaßom meg áll: Rózsaszín meg sárga hó. Vért köpnek meg sokat pisálnak felétek az istenek ? (2016.02.26. 19:40) Modell pózok
süti beállítások módosítása