Mi az a TFCD?
És mire kéne használni valójában?!

Talán kicsit már lerágott csont a téma, mégis úgy gondolom, hogy amíg vannak, akik nem tudják, mit jelent ez a kifejezés (vagy csak nem akarják helyesen értelmezni), addig igenis van miről beszélnünk ezzel kapcsolatban. 

A TFCD a szépségiparban elterjedt angol mozaik szó, kibontva Time for CD, azaz időt cd-ért. Szorosan ide kapcsolódik a TFP kifejezés, azaz Time for pictures (időt képekért). Azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez utóbbi az általánosan elterjedt eljárási forma, ugyanis minden félnek egyszerűbb interneten elküldeni, és megkapni a képeket, mint cd-vel rohangálni, mégis sokszor a TFP helyett a TFCD kifejezést használják itthon. Ennek a magyarázata elég egyszerű - ez az ismertebb. Persze vannak olyan fotósok, akik a köztudattal szembemenve hősiesen kiírják, hogy valójában TFP-ről van szó, azt hiszem, ilyen apróságokon nem éri meg fennakadni, vagy vitába szállni érte. Szóval a cikk hátralévő részében a két módszert együttesen tárgyalva én is a TFCD formát fogom használni.

TFCD a gyakorlatban

 Ez a fajta munkatípus dióhéjban annyit jelent, hogy az együtt dolgozó stábtagok (legyen az akár sminkes, modell, fotós, vagy bárki, aki részt tud venni kreatívan egy fotózás megvalósításában) "ingyen" dolgoznak egymásnak, egymásért. Ez eddig elég  jól hangzik, hiszen ki ne örülne annak, ha valaki ingyen dolgozik neki, nem igaz? Azonban a TFCD és az ingyenmunka közel sem ugyanaz a fogalom. 

A TFCD valódi lényege, hogy a létrejövő képsorozat minden stábtag részére használható referenciát képezzen. Szóval ha az illető virágkötőként felajánlott egy csokrot egy esküvői fotózáshoz, akkor elvárható, hogy a csokorról is készüljenek közeli képek, akár a részletekről is, ugyanis ő ezekkel a képekkel tudja később reklámozni az oldalát, vagy ezeket tudja megmutatni egy megrendelőjének. Ilyen szempontból lehet, hogy kicsit elfogultan gondolkozom, de azt kell, hogy mondjam, a fotósnak kerül a legtöbb idejébe egy ilyen jellegű fotózás elvállalása, ugyanis minél nagyobb a stáb, annál több képet kell készítenie, és kidolgoznia - már ha korrekten meg szeretne felelni minden fél elvárásainak. Éppen ezért nagyon ritka, hogy profi, vagy gyakorlott fotósok TFCD alapon elvállalnak fotózást, persze van rá példa. Ugyanez elmondható a profi sminkesekről, fodrászokról, és modellekről is. Ha valaki széles körű referencia anyaggal rendelkezik, és megvan már a maga kialakult vevőköre, akkor ritkán vesz részt anyagi vonzatot nem hozó projektekben. 

Szóval aki ilyen jellegű munkára adja a fejét, az valószínűleg nem a szakma színe-javával fog együtt dolgozni, viszont ez ne tartson vissza senkit! Nagyon sok tehetséges amatőr, vagy tanuló fotós vállal TFCD fotózásokat, akiktől sokszor ugyanolyan minőségű munkát lehet kapni, mint egy gyakorlottabb társuktól. A fontos az, hogy mielőtt ilyen fotózásra jelentkezne valaki, nézze meg, hogy milyen referencia anyaga van a másik félnek! És mivel "kezdőkről" beszélünk, itt nem a mennyiség a fontos, sokkal inkább a minőség. Elvégre láttunk már példát arra, hogy egy fotós, sminkes, vagy akár modell egyszer csak a semmiből megjelent, és magas színvonalon volt képes hozzáadni a tudását a közös munkához.

Miért vállal el TFCD fotózást egy profi fotós?

Mint ahogyan azt írtam, ritka, de nem lehetetlen, hogy profi fotósok TFCD alapon szerveznek fotózást. Ennek a legfőbb oka egy egyéni ötlet megvalósítása szokott lenni, egy olyan képsorozat létrehozása, amit ő álmodott meg, és amire feltehetően a közeljövőben nem fogják felkérni, hogy készítse el. Szóval többnyire extrém, vagy fantázia képekre kell gondolni, nem egyszerű streetfashionre, vagy portréra. Az is előfordulhat, hogy a szóban forgó fotós egy adott témára koncentráltan építette ki a vevőkörét, és kapcsolatait (ez leggyakrabban a család, vagy az esküvőfotózást takarja), de szeretne más irányba is nyitni, viszont ehhez előbb referencia kell neki. 

Mire érdemes figyelni, ha ilyen munkát vállalsz el?

Nem győzöm hangsúlyozni, a TFCD nem ingyenmunka. Ha a cél a felek portfóliójának kölcsönös bővítése, vagy az alkotás öröme, és a képek nem kereskedelmi célra készülnek (értsd.: egyik félnek sem származik belőle közvetlen bevétele), akkor egyértelműen nem kihasználásról van szó. Viszont sajnos sok helyen belefutni abba, hogy szalagavató ruhaszalonok TFCD alapon keresnek modellt és fotóst a ruhák befotózásához. Ez nem TFCD, ez átvágás. Persze ha a szalon felajánlja, hogy cserébe ingyen adják a szalagavatóra a ruhádat, vagy a fotósnak későbbi fotózásokhoz ingyen kiadnak ruhát, akkor az már-már korrektnek mondható egy kisebb szalon esetében. Ebben az esetben  mindenki maga döntheti el, hogy megér-e neki x óra munkát az, hogy később nem kell a ruháért fizetnie. De önmagában az, hogy "mi adjuk a ruhát, neked lesznek szép képeid, mi mi meg ezzel áruljuk majd őket"... Ez tipikusan nem TFCD.

Másik jellemző formája a kihasználásnak, mikor oktatásokhoz, workshopokhoz keresnek ingyen munkaerőt - modellt. Egy-egy ilyen munka 4-8 óráig is eltarthat, és a jelentkezőket azzal kecsegtetik, hogy akár több ezer kép is készülhet róluk, amit utána megkapnak. Igen ám, de a workshop résztvevőiről nem tudunk semmit. Lehet, hogy életükben először van gép a kezükben, és azt sem tudják, mi az a fókusz. Persze az oktatást vezető fotós rendszerint profi, nagy tudású ember, neki azonban kevés ideje lesz fényképezésre, ugyanis a tanítványi mentorálásával lesz elfoglalva. Szóval hiába győzött meg az ő referenciája, valószínűleg pont tőle nem fogunk képet kapni. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen jellegű óráért igen borsos árat kérnek el résztvevőkről. (Nem is értem, miért nem futja akkor a modell megfizetésére?)

És végül egy klasszikus kedvencem, ami a fotósokat érinti: szülinapi partyra keresek fotóst, TFCD alapon. A rendezvényfotózás kifejezetten nem TFCD kategória. Igaz, az ünnepelt valószínűleg nem fogja kereskedelmi célra használni a képeket, viszont a fotós referenciáját sem kifejezetten bővíti, ha teszem azt részeg emberek körtáncát fotózgatja. Persze mindenre rá lehet fogni, hogy ebből is tanul, meg kapcsolatépítés. De én az ilyet inkább kihasználásnak nevezem.

Ha még nem vettem el a kedved a TFCD fotózástól...

... mert hogy a célom nem ez volt. Csupán rá szerettem volna világítani a jelenség pozitív, és negatív oldalára is. Ha okosan kezeljük a helyzetet, és nem engedjük átvágni magunkat, akkor nagyon sokat profitálhatunk egy-egy TFCD fotózásból, főleg a tanulófázisunkban! Arról nem is beszélve, hogy egy-egy egész napos fotózás alkalmával nagyon jó barátságok is szövődhetnek - én például egy ilyen fotózásnak köszönhetem az egyik legjobb barátnőmet. (Íme egy közös munkánk, csak hogy mára se maradjunk kép nélkül!)

nevtelen-1bl_1.jpg


Hol találok alkotótársakat ilyen munkához?

A személyes véleményem az, hogy a legjobb, ha az ember a saját ismerősei közül tud fotóalanyokat halászni, ők ugyanis általában jobban tűrik a kezdeti "bénázásokat", és sokszor annak is nagyon örülnek, ha csak 3-4 jó kép készül róluk egy fotózás alatt - ennél többet úgysem tennének ki sehova. Ha viszont valaki úgy érzi, hogy kinőtte már anyu-apu-húgi fotózását, és merészebb vizekre evezne, akkor természetesen ennek is megvan a maga fóruma.

Kezdjük az alapokkal. Facebook. Mert ugye "ami facebookon nincs fent, az nem is létezik". A teljesség igénye nélkül pár olyan csoport, amiket jól ismerek, és amikhez úgy gondolom, hogy érdemes csatlakozni.

TFCD Budapest, jelenleg az egyik legaktívabb TFCD csoport, és nagyon sok tehetséges fotós a tagja. Persze mint mindenhol, itt is jelentős a szórás modellek, és fotósok terén is, de az adminok törekednek a fake profilok, és a megbízhatatlan személyek kiszűrésére.

TFCD Pro, kevésbé aktív, viszont magas színvonalra törekvő csoport. Aki itt szeretne magának alkotótársat keresni, az ne last minuteben tegye, mert nagy rá az esély, hogy nem érkezik egy levél sem! Azonban egy időben előkészített projekthez remek társakat lehet itt találni.

Extreme TFCD Hungary, mint ahogyan a neve is mutatja, itt főként fantázia, és extrém fotózásokhoz lehet partnert találni. A csoport látszólag "halott", ugyanis nem nagyon osztanak meg képeket, viszont ha valaki feltesz egy hirdetést, mindig van jelentkező. Szóval akit vonzanak a különlegességek, érdeme ide is belépni.


Azoknak pedig, akik valamilyen speciális fotózást szeretnének megvalósítani (pl: állatok és gazdáik, táncosok, stb.) azoknak azt tudom javasolni, hogy valamilyen fórumon vegyék fel a kapcsolatot hasonló érdeklődésű személyekkel. Persze itt is jól használható a Facebook, de aki ott nem talál rá megfelelő partnerekre, az keressen fel témába vágó rendezvényeket! Egy-egy esemény alkalmával nagyon sok emberrel meg lehet ismerkedni, akik későbbi potenciális modellek lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://lencseveg.blog.hu/api/trackback/id/tr888590068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Dreamland Creative Art

A Lencsevég blog újragondolása. Korábban csak a fotózással kapcsolatos élményeimet osztottam veletek, ez viszont most változik. A fotózás mellett megtalálhattok számos új contentet is: cosplay, zene, divat, hétköznapok. Minden, ami én vagyok. :)

Friss topikok

  • Harmat Vivien Vanda: @Megvalósító Macska: Ez így van! :) Minden alkalommal fel lehet fedezni egy új kis csodát. (2016.04.12. 08:53) Romantikus séta a kertben DSLR-rel
  • eßemfaßom meg áll: Rózsaszín meg sárga hó. Vért köpnek meg sokat pisálnak felétek az istenek ? (2016.02.26. 19:40) Modell pózok
süti beállítások módosítása