Páncélba bújt lányok, kilenc farkú rókák, és egyéb érdekességek
Avagy mi az a cosplay, és mi köze van a fotográfiához?

Egyesek szerint furcsa, mások szerint szórakoztató, de vannak olyanok is, akik szerint egyszerűen beteges. Tinédzserek, felnőttek, fiúk, és lányok egyaránt részét képezik ennek a különös, keleti vonású szubkultúrának, aminek több tízezer követője van idehaza, és ennek sokszorosa Európa-szerte.

De mi is az a cosplay? És mi köze van a fotósok világához?

Tulajdonképpen ez is egyfajta előadó-művészet, leginkább a divat/jelmeztervezéshez hasonlítanám. Maga a kifejezés a costume (jel.: jelmez), és a play (jel.: alakít, játszik) szavak összeolvadásából keletkezett, és nem mást jelent, mint egy karakter életre keltését - általában animékből, mangákból, és videojátékokból, de manapság egyre divatosabb a filmekből, és disney mesékből merített ihlet is. A szubkultúra követői (későbbiekben: cosplayesek) sok időt, és pénzt szentelnek erre a nem mindennapi hobbira. Egy-egy aprólékosabb jelmez elkészítése akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Mindemellett meg kell jegyeznünk, hogy a profi cosplayesek munkáját akár egy jelmeztervező, vagy egy stylist is megirigyelhetné - nem csoda hát, hogy előbb-utóbb a hazai fotósok is felfigyeltek erre a páratlan lehetőségre.

img_7246_kicsi.jpgKép: A kisördög és a bagoly Entertainment

A különleges ruhák, színes parókák, és kontaktlencsék hamar rabul tudják ejteni az arra nyitottakat. Először csak olyan fotósoknál láttam cosplayes képeket, akikről tudtam, hogy ők maguk is rajongói az ázsiai kultúrának, majd egyre több olyan személynél is fel-fel bukkantak ilyen jellegű képek, akiknek egyébként soha nem is volt közük az animék világához. A szubkultúrát távolról méregetők éppen ezért szívesebben fotóznak a "mindennapi ember" számára is felismerhető filmes, vagy Disney karaktereket.

A cosplayesekkel többek között azért is könnyű együtt dolgozni, mert a látványos jelmez mellett szívesen készítik el a sminket, és a frizurát is maguknak (amit sok esetben egy paróka képez), így az egyébként 5-6 főből álló stábot könnyedén lehet 2 főre csökkenteni: a fotósra, és a modellre - jelen esetben cosplayesre. Két személynek pedig egyértelműen könnyebb megegyezni az időpont, és helyszín kiválasztásában, mintha ugyanebben hatan kéne dűlőre jutni. Mindemellett a legtöbb cosplayes szívügyének tekinti az életre keltett karakter gesztusainak megformálását is. Betanulják a szereplőre jellemző szóhasználatot, és mimikát, mozdulatsorokat, ezáltal játszi könnyedséggel vesznek fel kihívó amazonra, vagy pajkos kiscicára emlékeztető pózokat a kamera előtt, ha azt a karakter megkívánja.

1_1_kicsi.jpgKép: Photos by Endre Szabó


Aki szeretne kötetlen keretek között megismerkedni ezzel a nem mindennapi világgal, és lencsevégre kapni pár extrém ruhába öltözött coplayest, annak remek alkalmat ad a március 26-27-én Budapesten megrendezésre kerülő Mondocon, melyen a jelmezrengeteg mellett megismerhetjük a japán kultúra egyéb területeit is, úgy mint a gasztronómiát, vagy szétnézhetünk kézművesek és teaházak bazárjában is. Emellett a szervezők csoplay-, videó-, és rajzversennyel, kerekasztal beszélgetéssel, kvízjátékokkal, valamint szinkronszínészekkel folytatott eszmecserével szórakoztatják a nagyérdeműt.

Annak sem kell elkeseredni, aki a megadott időpontban nem ér rá, vagy a helyszín nem felel meg neki, hasonló rendezvényeket ugyanis országszerte, évente több alkalommal szoktak megrendezni. Az ilyen kisebb-nagyobb tömeget megmozgató rendezvények kiváló alkalmat nyújtanak - nem csak a fotósoknak - a kapcsolatépítésre, és segítenek kicsit kitörni a szürke hétköznapok körforgásából. Egy szó mint száz, a cosplay fotózás azt hiszem minden fotós bakancslistájára felkerülhet, ha eddig még nem szerepelt volna rajta. Ezek a meseszerű, fantáziadús fotósorozatok színt visznek portfóliónkba, legyen szó akár amatőr, akár profi fotósról.

5_kicsi.jpg Kép: Hazardous pictures

A cosplay fotózás ismertebb hazai képviselővel - a cikkben szereplő képek készítőivel - egy három részes interjú sorozatot készítettem, melyeket három egymást követő héten keresztül, szombatonként teszek közzé a blogon. Remélem, hogy mire az első fotós körkép véget ér, kicsit jobb kép alakul ki a cosplayesek világáról, ha más nem, legalább pár ember szemében. Az interjúk során ugyanis kiderül, hogy ezek a különös hobbinak hódoló emberek kicsit sem ijesztőek, vagy barátságtalanok - épp ellenkezőleg. A színes parókák, és extrém öltözetek sokszor kedves, visszahúzódó embereket rejtenek.

Interjú megjelenések:

2016.03.06: Szabó Endre - Photos by Endre Szabó
2016.03.12: Vékony Csaba - A kisördög és a bagoly Entertainment
2016.03.19: Kecskés Ádám - Hazardous Pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://lencseveg.blog.hu/api/trackback/id/tr428415806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Dreamland Creative Art

A Lencsevég blog újragondolása. Korábban csak a fotózással kapcsolatos élményeimet osztottam veletek, ez viszont most változik. A fotózás mellett megtalálhattok számos új contentet is: cosplay, zene, divat, hétköznapok. Minden, ami én vagyok. :)

Friss topikok

  • Harmat Vivien Vanda: @Megvalósító Macska: Ez így van! :) Minden alkalommal fel lehet fedezni egy új kis csodát. (2016.04.12. 08:53) Romantikus séta a kertben DSLR-rel
  • eßemfaßom meg áll: Rózsaszín meg sárga hó. Vért köpnek meg sokat pisálnak felétek az istenek ? (2016.02.26. 19:40) Modell pózok
süti beállítások módosítása