5+1 dolog, amit érdemes csekkolni fotózás előtt

Előfordult már veled, hogy mindenre felkészültél a fotózás előtt... Aztán kiderül, hogy mégsem? Sajnos velem még a ma napig megesik, hogy az aksi nincs 100-on, mikor megkezdem a fotózást, hogy olyan cipőben indulok útnak, amiben 20 perc gyaloglás után begörcsöl a bokám, vagy hogy azon tanakodok a belváros utcáit róva, hogy vegyek-e magamnak 500Ft-ért ásványvizet, vagy inkább a szomjúságot válasszam. Valljuk be, az ilyen apró kellemetlenségek képesek porig rombolni az életkedvünket, és rányomják a bélyegüket az amúgy lelkesen eltervezett fotózásra.
Az alábbi praktikus, néha már-már egyértelműnek tűnő dolgok egyszer még megmenthetik az életedet. "Must read"* kategória! (*jel.:el kell olvasni)

1. Olvass időjárás jelentést!

Hidd el, nem jó móka esőben fotózni, főleg, ha nem készültél fel rá! A váratlan zivatarok pedig nem lesznek tekintettel arra, hogy elázik a hajad, vagy épp a fényképezőgéped. Mielőtt fotózni indulnál, olvasd el az aznapi időjárás jelentést! Lehet, hogy délután 4-re esőt mondanak, és nincs sok esély rá, hogy eláll 5-ig, pedig kültéri fotózást terveztél?! Itt az ideje egyeztetni a modellel!
Tudom, az előrejelzések nem mindig 100%-osak, de azért fél nappal előre egész pontosan meg tudják jósolni, hogy mi várható.

2. Mindig kényelmes cipőben kelj útra!

Persze, biztos nagyon jól áll az újonnan vásárolt conversed, de gondolj csak bele, biztosan bírni fogod benne a hosszas sétát, és a nem mindig kényelmes fotós pózokat? Aláírom, hogy senki nem szeret igénytelenül megjelenni egy fotózáson (még akkor sem, ha nem róla készülnek a képek), de ha az a szakadt, kopott tornacsuka a legkényelmesebb, ami már hetek óta a fiók alján porosodik, akkor ne szégyelld felvenni! Arról nem is beszélve, hogy lehet éppen egy iszapdagonya kellős közepére kell majd bemásznod a megfelelő perspektíva reményében. Na, megérte tönkretenni a legszebb cipőd?
Ha még mindig úgy érzed, hogy neked akkor is ki kell csípned magad a fotózásra, akkor itt van egy egyszerű, és jól bevált iskolás ötlet: vigyél magaddal váltócipőt! Azt hiszem, ezt nem kell tovább ragozni.

camera_sutra.jpg

3. Nézz inspiráló képeket!

Legyen szó akár természet, vagy modellfotózásról, vagy bármi másról, amit lencsevégre szeretnél kapni, sosem árt felkészülni egy kicsit. Félreértés ne essék, senkit sem szeretnék koppintásra biztatni! Távol áll az tőlem. Viszont más fotósok képeit nézegetve eszedbe juthatnak saját ötletek. Nem tetszik a kép, amit találtál? Gondold végig, mitől lehetne jobb! Ne kövesd el azokat a hibákat, amit más már elkövetett! "Azta, ezt még háttérnek is beállítanám" feelinge van? Jegyezd meg, mi tette ilyen különlegessé, és próbáld meg beleépíteni a saját fényképedbe!
Ha pedig modellfotózásra adtad a fejed, nem árt, ha van a tarsolyodban pár póz ötlet is. Persze nem várható el sem a modelltől, sem tőled, hogy több 100 póz eszetekbe jusson akkor, és ott. Ha tapasztalt modellel dolgozol, akkor könnyebb dolgod van, de néha még ők is kifogynak az ötletekből. 
Tölts le pár olyan fényképet, amin tetszik neked a póz, és megy az adott témához, amit meg szeretnétek valósítani! Vidd el magaddal a fotózásra akár kinyomtatva, akár mobilon/tableten/laptopon! Lehet, hogy bele sem fogtok nézni, olyan jól megy majd a közös munka, de ismered a mondást - jobb félni, mint megijedni!
Nekem nem egyszer mentette már meg az életemet.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a témáról, kattints ide!

4. Túlélő csomag mindig kell!

Igaz, feltehetően nem egy hétre mész, azért nem árt felkészülni a lehetetlenre. Általában megtörténik. Pár alap dolog, ami nélkül soha ne indulj el fotózásra: pénz, iratok, mobiltelefon (töltő, és külső aksi sem árt), zsebkendő, üdítőital, valami harapnivaló, olló, hajcsat, hajgumi, tükör.
Férfi kollégák figyelmét különösen fel szeretném hívni az utolsó három dologra. Igen, ezt nektek is bele kell suvasztani abba a bizonyos táskába! Közel sem biztos, hogy a modellnél lesz, és hatalmas piros pont jár nektek azért, ha tudtok kölcsönadni neki.

5. Fotós táska rendbetétele!

Nem árt már előző este végiggondolni, hogy mire lehet szükséged a fotózás alatt. Tegyél be mindig plusz memóriakártyát, és egy pótaksit! Ki tudja, talán aznap lesz életed egyik legjobb fotózása. Igencsak bosszankodnál, ha betelne a kártya, vagy lemerülne a gép, nem igaz?
Gondold végig azt is, mi kellhet még az "alap felszerelésen" kívül. Ha van rá lehetőség, vigyél magaddal derítőlapot, vagy vakut! A szabály: inkább legyen a táskádban több, mint kevesebb.

+1 Egyeztess a társaddal!

Ha közös fotózást terveztél egy ismerősöddel, vagy modellt hívtál, akkor érdemes 1-2 nappal a fotózás előtt egyeztetni velük, hogy nem felejtették-e el. Ha nem, akkor beszéljétek át a főbb mozzanatokat, amit terveztek, valamint azt, hogy ki-mit visz magával, mit szeretne, ha a másik hozna. Így ha eszetekbe jut, hogy valamit még be kell szerezni az egyik félnek, arra is van idő.
Ha pedig a közös program közben feledésbe merült - mert valljuk be, néha van ilyen -, akkor még van időd keresni magadnak másik társat, vagy megbeszélhettek egy új időpontot.

A bejegyzés trackback címe:

https://lencseveg.blog.hu/api/trackback/id/tr698404746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Dreamland Creative Art

A Lencsevég blog újragondolása. Korábban csak a fotózással kapcsolatos élményeimet osztottam veletek, ez viszont most változik. A fotózás mellett megtalálhattok számos új contentet is: cosplay, zene, divat, hétköznapok. Minden, ami én vagyok. :)

Friss topikok

  • Harmat Vivien Vanda: @Megvalósító Macska: Ez így van! :) Minden alkalommal fel lehet fedezni egy új kis csodát. (2016.04.12. 08:53) Romantikus séta a kertben DSLR-rel
  • eßemfaßom meg áll: Rózsaszín meg sárga hó. Vért köpnek meg sokat pisálnak felétek az istenek ? (2016.02.26. 19:40) Modell pózok
süti beállítások módosítása